Blog

Omgaan met COVID-19 als sales team

Een kort overzicht van de ervaringen van ons Infradata BeLux team tijdens deze COVID-19 tijden.

12 Mei, 2020. 

Kort samengevat: geen kantoor, geen collega's en geen klantenbezoeken of evenementen meer. Door het COVID-19 virus, zijn er meer dan 1 miljoen Belgische werknemers momenteel op economische werkloosheid gezet. Bij Infradata hebben we het geluk allemaal nog aan het werk te zijn. En we hebben deze periode gebruikt om wat achterstand bij te werken en onze manier van werken door te lichten en te veranderen, waar nodig, zodat we beter voorbereid zijn als de lockdown zou afbouwen. Hoe hebben we het ervan af gebracht?

Neem een kijkje in het dagelijkse leven van onze pre-sales en sales:

FILIP - Pre-sales Consultant bij Infradata

Persoonlijk was er voor mij aanvankelijk niet zo veel verschil te merken, aangezien ik voor een deel van mijn job meestal van thuis uit werk. Maar vanuit mijn pre-sales rol, mis ik het om op de baan te zijn om klanten te zien en hen verder te helpen. Een video conference call is helemaal anders dan face-to-face mensen ontmoeten. De grootste impact merk ik echter op de implementatie van onze projecten. Enkele klanten hebben hun projecten in 'freeze' modus gezet om de focus te leggen op stabiliteit en performantie voor het telewerken. Dat schuift natuurlijk onze project planning naar achteren.

De files zal ik nooit missen, maar mijn verwachting is dat werkgevers in de toekomst meer op productiviteit zullen meten en minder op aanwezigheid, waardoor het telewerken een boost gaat krijgen.


BRAM - Project Engineer bij Infradata

 Ik begrijp nu veel beter hoe het aanvoelt om er alleen voor te staan met drie kinderen. Mijn vrouw werkt in de ochtend nog op haar normale werkplek, dus het enthousiasme van de kinderen is speciaal voor mij weggelegd tijdens die uren. Aan de andere kant is het wel leuk om veel dichter bij de kinderen te staan en beter te weten waar ze mee bezig zijn of leren op school. Onze fietsen worden in deze tijden veel meer gebruikt en de bedrijfswagen staat momenteel stof te happen buiten.

 Ook al is er nu meer tijd beschikbaar -door de dagelijkse verplaatsingen die wegvallen-, toch blijft het een uitdaging om de efficiëntie hoog te houden thuis, waar alles en iedereen op ieder moment een afleiding kan vormen.

Het is vernieuwend om mensen te zien in online meetings. Het corporate imago wordt even achterwege gelaten en er worden delen van hun persoonlijk leven getoond. Het gevoel van 'we zitten allemaal in hetzelfde schuitje' creëert een ongewone kameraadschap dat zulke meetings veel aangenamer maakt. 

Omringd zijn door collega's die je geconcentreerd ziet verder werken of hoort bijpraten over het weekend, is nu niet mogelijk. De online meetings staan dit een beetje toe, maar het occasionele babbeltje aan de koffiemachine is wat ik het meeste mis.


ALEXIS - Senior Account Manager bij Infradata 

 Wanneer ik de eerste nieuwsberichten zag verschijnen over het COVID-19 virus in China, herinner ik mezelf zeggen dat het ons nooit zou bereiken en we niets zouden moeten vrezen. Helaas heeft de realiteit ons snel ingehaald.

 Bij de terugkeer van onze skivakantie, waren de eerste gevallen reeds gesignaleerd in België en was de situatie in onze buurlanden al kritiek geworden. De nonchalance werd snel vervangen door bezorgdheid. Één van mijn dochters, Valentine, heeft immunosuppressie als gevolg van een levertransplantatie in 2014 en behoort daarom tot een risicogroep. De lockdown was voor ons goed nieuws, omdat we het gevoel hadden haar op die manier beter te kunnen beschermen. Het enige dat we dan nog moesten doen, was 14 dagen wachten en hopen dat we niet geïnfecteerd waren van de reis.

Vandaag, acht weken later, stellen we het allemaal prima. De dagen zijn gevuld met het gelach en gehuil van de kinderen, terwijl wij als ouders proberen verder te werken. We hebben geleerd zowel de onthaalmoeder als de leerkracht te zijn, de refter is elke middag geopend en applicaties zoals “Smartschool” en “Scoodel” hebben geen geheimen meer. Het huis heeft een transformatie ondergaan naar speeltuin en kantoor.

Dit terwijl de dagen elkaar opvolgen en volledig gelijkend zijn. Het gevoel van een vrijdag avond is er niet meer en de stress van een maandag ochtend is verdwenen. Tijdens de werkdag springen we van "call" naar "call" ... en het idee van tijd blijkt een illusie te zijn geworden. Aan de ene kant, mis ik mijn vrijheid en kan ik niet wachten tot deze situatie voorbij is, maar aan de andere kant vrezen we het opheffen van de lockdown. Als het virus nog steeds aanwezig is, blijft het risico voor besmetting groot. Daarom zijn we van plan nog steeds veel tijd thuis te spenderen en publieke ruimtes zoveel mogelijk te vermijden.

Uiteindelijk verwachten we wel een positieve uitkomst van deze periode, waarin het algemeen geaccepteerd zal worden meer thuis te werken en deel te nemen aan video conference calls met je kinderen op de schoot.


HADRIAEN - Account Manager bij Infradata 

Ik vond het best frustrerend om iedere dag tijd te verliezen in de auto op weg naar het werk, maar nu overheerst er een nostalgisch gevoel naar het radio luisteren in de file. Ook het strijken van mijn hemden is nu (even) niet meer nodig. Hoewel ik reeds regelmatig van thuis werkte, is de situatie nu volledig anders. Mijn vrouw, dochter (en hond) komen regelmatig gedag zeggen in mijn bureau, of in het geval van mijn vrouw en dochter even iets vragen.

Ook al ben ik nog maar pas gestart bij Infradata als sales executive, toch had ik al meteen het geluk te mogen werken op een groot project de afgelopen weken. Dit heeft me laten inzien dat je ook in een periode waarin je elkaar niet fysiek kan ontmoeten, toch een hoog niveau van samenwerking kan bereiken. De samenwerking met onze vendor en andere Infradata collega's op dit project verliep erg vlot via video conferencing.

Onze lunch op kantoor mis ik het meest Tijdens de lunch zitten we allemaal samen aan één grote tafel. Sommigen praten even bij, terwijl anderen wedstrijden uitvechten aan de kicker tafel. Wat ik ook niet vergeten ben, zijn de snoepjes aan de inkom van het kantoor. Ik heb nu zelfs een gelijkaardige pot snoep geïnstalleerd op mijn bureau thuis.

MAXINE - Marketing Manager bij Infradata

 Als Marketing Manager bij Infradata, heeft deze COVID-19 periode de marketing kalender voor de komende maanden serieus doen veranderen. De kleine dingen op kantoor mis ik vooral, zoals snel wat feedback kunnen vragen aan de collega's die dichtbij me zitten, een korte babbel of wat   grappen maken bij het koffie apparaat. Maar uiteindelijk merk ik dat de meeste mensen erg makkelijk bereikbaar zijn online en meer open lijken te staan voor nieuwigheden in deze tijden.

 Wat ik persoonlijk het moeilijkste vind, is dat deze periode gepaard gaat met veel twijfels en vooral angst. Die angst heeft ervoor gezorgd dat ik aanvankelijk helemaal niet meer buiten kwam en mijn diepvries dan maar leeg at. Ik zal nooit vergeten hoe mijn eerste bezoek aan de supermarkt opnieuw verliep. Nog nooit heb ik me zo angstig gevoeld tijdens het uitkiezen van groenten en fruit, terwijl ik me in allerlei bochten aan het wringen was om toch niemand tegen te komen in diezelfde gang, en dan volledig bezweet aan te komen aan de kassa.

Maar er zijn ook mooie dingen die uit deze periode voortkomen. Ik heb het gevoel dat we wat tijd cadeau hebben gekregen, waarin we 'back to basics' hebben moeten gaan en misschien (een klein beetje) hebben kunnen ervaren hoe het 50 jaren geleden moest geweest zijn. We zijn gedwongen om op creatieve manieren terug in contact te komen met de mensen die we graag hebben - genietend van een "Whatsappero" of een E-drink. We leren iets nieuw koken of steunen een lokaal restaurant, krijgen opnieuw appreciatie om buiten te wandelen of te fietsen en er wordt eindelijk is iets afgewerkt in of aan het huis. Hoewel het niet altijd zo'n  rozengeur en manenschijn is, probeer ik positief te blijven en mag ik van groot geluk spreken dat nog niemand dichtbij me geïnfecteerd geweest is (tot nu).

Ik hoop dat we het virus voorgoed vaarwel mogen wensen en dat we snel kunnen genieten van een volgend Infradata evenement.

We wensen iedereen een goede gezondheid toe. 

- 12 mei 2020

Pagina delen:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de site ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Lees meer.